•• Označovanie hydiny a jej pôvod ••
Označenie hydiny
V súvislosti s potravinami je nevyhnutné preveriť nasledovné údaje:
Názov - názov musí dôsledne vystihovať podstatu každej potraviny.
Zloženie - o kvalite potraviny rozhoduje jej zloženie, použité suroviny a ostatné použité látky.
Pri hydine je dôležité sledovať obsah vody – čerstvé hydinové mäso nemá obsahovať žiadnu vodu.
Balenie - spotrebiteľ by mal kupovať iba riadne zabalené a riadne označené hydinové mäso, kde sa dajú overiť všetky údaje o pôvode hydiny, prípadne mäso priamo v podnikovej predajni výrobcu.
Krajina pôvodu - ani trojčíslie 858 na čiarovom kóde, ani ovál so značkou SK, ani slovenský štátny znak zobrazený na výrobku nevypovedajú nič o tom, či ide o slovenský výrobok. To, či je to slovenský výrobok zo slovenských surovín, vám prezradí jedine údaj uvedený ako Krajina pôvodu. Mäso, ktoré ste si kúpili, môže totiž pochádzať aj z Poľska, prípadne z Brazílie, z Číny, teda aj z krajín mimo EÚ, kde majú výrazne nižšie požiadavky na kvalitu a bezpečnosť potravín.
Výrobca - oválna veterinárna značka na etikete – SK 106 ES, SK 136 ES, SK 301 ES.
Prečo kupovať slovenskú hydinu?